HPI. HOUSE

The project consisted of the total rehabilitation for residential use of a preserved house in the heart of a traditional Cypriot village. Dated back in the 19th century, the house served as the main residence of the owners before it was abandoned.

The house consists of two floors of a total area of 140m2, with a yard. Following the Cypriot tradition, the ground floor was used as a storage space and the first floor as the residence of the family. Our main aim was to maintain the architectural identity of the house, while preserving its special decorative elements and combining them with modern facilities, using natural materials.

Part of our study was to alter the use of the ground floor, proposing a new plan with a living room and an open air kitchen in the main space. Additionally, the two independent parts of the ground floor were unified, removing the earth ground of the back space so it would host a bedroom and a WC. A spiral steel stair case with wooden steps suggests a contemporary style and eases the transition from one level to another. We chose to keep some of the existing large pots and transform them into spatial elements, maintaining a connection with the past.

The local architecture was studied in order to achieve both consistency and balance with the landscape. Also, we researched old photographs where the original interior and exterior space was documented, without any structural additions or reparations of later times.

The exterior and interior walls were made of local stone and were restored where needed. As a result of previous interventions, lime based coating was used on the interior ground walls, while cement based mortar covered the exterior walls. Both were removed and the stone was brought out. In some surfaces of the interior, gypsum based mortar was applied. The original stone slabs on the floor were preserved, replacing some parts with the same quality of stone where necessary. The wooden plank floor of the upper level was also restored and varnished. The interior wooden frame of the windows was painted in a light grey shade, while for their exterior parts a darker grey shade was selected.

Micro cement was used on the kitchen counter top and on the top of the external stone bench. Both the appearance of the material and its selected shade contribute to the overall nature respecting approach.