ARTIST RESIDENCY

The project involved a renovation of a 130m2 apartment from the 50s and its conversion to a contemporary residential flat. It was used for years as an office space and due to the lack of maintenance, the interior was in very bad condition. In later times it was used mainly as storage space.

Upon commencing our design study, it was essential to transform the interior layout in a way that it would be more functional and cozy, and in accordance with its new usage. The new plan proposed three bedrooms with their respected WCs, a kitchen, a dining zone, a lounge and a hallway. The flat is surrounded by balconies and a large veranda, permitting access to the exterior from almost everywhere. To create the new layout, new walls and another WC from drywall materials were built. The unrestricted view from the inside to the outside was an important aim. Thus, the layout of the kitchen changed, in order to be in line not only with the dining zone but also with the balcony. Refreshing air and light circulation was achieved due to its effective position between the dining room and the kitchen balcony.

The pre-existing flooring being floorboards, was removed in some spaces, for example at the dining area, due to wood decay. In these areas, concrete was poured to secure an even level. Consequently, it was essential to unify all the common spaces which were marked by a variety of flooring e.g. floorboards, concrete and artificial wooden boards. So, the floor was painted, as soon as its uniformed quality was ensured. All the original doors and window louvers were kept and underwent a special restoration process in order to be fully functional again. The fireplace was also repaired.

The selected color palette reflects a concept towards a contemporary style with mainly white and light colored shades. All the interior walls, except of the ones in the kitchen, are painted white, while elements like the fireplace are painted in a light grey shade. However, the doors and the windows’ interior parts are painted in a dark blue shade to provide contrast. The kitchen, its walls, ceiling, floor and cabinets are all painted in a green shaded color, purposefully to create an effect like a colorful drop in a white scenery. The shelf unit opposite the cabinets is made with copper and polished artificial wood boards - a unique construction especially designed for the needs of the project.

The furnishing of the flat is largely based on the mid-century modern design trend, as we wanted to connect the building with its time period. We restored and placed some hallmark Cypriot furniture of the 50s/60s and merged them with our own designs. The dining table has an original and special Formica melamine sheet, widely used in the Cypriot 60s, while the type of chair that is placed was a part of many urban houses and is still popular today.

Besides its use at the custom designed sideboard, bookcases and coffee table, copper is widely used in the interior, as all the lights are made by this material. The use of copper underlines an industrial style influence but not in an excessive way; that is, it does not cancel out the appointed style. Furthermore, the ones in the bedrooms and kitchen are also custom designed by our team, along with some essential house accessories.